4G LTE

4G, även kallat LTE, är fjärde generationens mobilkommunikation. Nätet finns än så länge mest utbyggt i storstäderna, men utbyggnad sker konstant. LTE började dyka upp i mobiler i Sverige under 2011. Hittills har det på mobilfronten mest kommit nya 4G-versioner av redan existerande produkter. Många high end-telefoner idag har globalt sett stöd för LTE, men alla länder använder sig inte utav samma frekvensband. Även om de senaste topptelefonerna haft inbyggt stöd för LTE (exempelvis iPhone 5) så har de flesta tyvärr inte stött de frekvensband Sverige använder sig av, vilket gjort att vi inte haft möjlighet att utnyttja 4G här.

 

4G ska möjliggöra nedladdningshastigheter på upp till 100 megabit per sekund, men dessa är förstås teoretiska siffror; de faktiska siffrorna hamnar alltid lite lägre. Mobila nät blir långsiktigt långsammare desto längre tiden går, av den anledningen att fler och fler människor kopplar upp sig till dem. Det innebär att hastigheterna för 4G är snabbare i Sverige idag, när det är relativt nytt, än om några år, då fler människor kopplat upp sig till det, även om skillnaderna såklart inte kommer att vara extrema. LG Optimus G är en av de första riktiga high end-telefonerna med primärstöd för svenskt 4G inbyggt redan från början, och förhoppningsvis är detta början på en trend som även kommer att innefatta kommande topptelefoner.

 

 


Uppmätta hastigheter med appen Bredbandskollen:

 

 

E (Edge):

 

 

 


H (Highspeed – även kallat "Turbo-3G"):

 

 

 


4G - Stockholm:

 

 

 


4G - Uppsala:

 

 

 


Som man kan se kom jag med 4G upp i ca 32,1 Mbit/s i Uppsala medan jag i Stockholm kom upp i ca 11,5 Mbit/s. Detta är ett direkt resultat av ett mer trafikerat 4G-nät i Stockholm än i Uppsala. Dock är det ju såklart så att resultatet kan variera från gång till gång, så jag kommer göra några fler tester med Bredbandskollen för att få lite fler mätvärden.

 

Det är helt fantastiskt med 4G när man surfar; webbsidor laddar på ett kick och man behöver inte längre svära åt hemsidor som laddar alldeles för långsamt. Som sagt så finns 4G på långt ifrån alla ställen just nu, men det byggs hela tiden ut, så att skaffa en mobil med stöd för 4G idag är en stor framtidsförsäkring om man inte byter mobil så ofta.

 

/ A


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback