En närmare titt på mjukvaran

Optimus G kör som sagt Android 4.1.2 Jelly Bean, tillsammans med LG's egna anpassade gränssnitt. Det känns inte alls plottrigt eller liknande, utan tvärtom så är det ganska likt vanilla-versionen av Android. En enligt mig välkommen widget som LG lagt till är en Google sök-widget högst upp på hemskärmarna. Gränssnittet känns överlag som mycket ljusare och muntrare än exempelvis Samsungs TouchWiz. Optimus G kommer dessutom med en rad smarta och användbara extrafunktioner som inte finns i den rena versionen av Jelly Bean.
 
 
      
  
            

 

 

QuickMemo låter dig på ett enkelt och smart sätt skriva anteckningar direkt i skärmen. Man håller bara ned volym upp & ner-knapparna samtidigt för att komma in i QuickMemo-läget. Det går också att dra ner rullgardinsmenyn, och sedan välja QuickMemo. Väl inne i QuickMemo-skärmen kan du välja färg och storlek på pennan, och därefter skriva anteckningar direkt i skärmen. Sedan är det bara att spara bilden, och du har den därefter direkt i galleriet. En vanlig screengrab tas i Optimus G genom att hålla ner volym ner och strömknappen samtidigt.


     

 

 

En enligt mig nästan ännu mer användbar möjlighet som QuickMemo för med sig, är att man i exempelvis ett långt textinlägg kan välja en överstrykningspenna och därmed markera text som man anser extra viktig. 

 

 

 

Funktionen QSlide låter användaren lägga ett fönster direkt ovanpå ett annat, och dessutom justera transparensen på det överliggande fönstret. Om du exempelvis kollar på en video, och samtidigt vill skriva ett sms till någon, så kan du enkelt trycka på QSlide-ikonen (i det här fallet fyra pilar som pekar åt varsitt håll), sänka transparensen på videon, och därefter gå in i smsappen för att skriva ditt sms.

 

     

 

 

Det går även utmärkt att kombinera QSlide och QuickMemo. Om du exempelvis pratar i telefon med någon som läser upp ett telefonnummer för dig, kan du anteckna det med hjälp av QuickMemo, trycka på QSlide-ikonen uppe längst ut i vänstra hörnet, och därefter öppna kontakter för att lägga till telefonnumret.

 

     
 
 

I statusfältet kan man direkt välja något av de program som stödjer QSlide, nämligen apparna Videos, Webbläsare, Anteckningar, Kalender och Miniräknare. Det är bara dessa fem appar som stödjer funktionen; så något jag verkligen saknar, som tyvärr inte fungerar, är att kunna lägga till fler program att använda med QSlide. Det är till exempel många som använder en separat browser istället för standardwebbläsaren, men det är då bara standardwebbläsaren som stödjer QSlide. En annan sak är att det inte går att att interagera med det överliggande fönstret om inte transparensen är avstängd; det går alltså att inte att pausa en uppspelande video eller att överhuvudtaget använda miniräknaren om opaciteten är nedställd det minsta. QSlide är en enormt användbar funktion, men den kan som sagt förbättras oerhört, och förhoppningsvis är det något som kan komma i framtida mjukvaruuppdateringar.

 

     

 

 

Med hjälp av LG's egna funktion Dual Screen Dual Play kan du genom Miracast trådlöst strömma video från din Optimus G till en TV eller bildskärm bara genom att köpa till en Miracast-försedd dongel, eller direkt till TV'n om den stödjer den funktionen. Miracast är dock såpass nytt att det i nuläget knappt finns en dongel att införskaffa, vilket gör att jag inte haft möjligheten att prova på den här funktionen än. Inom en snar framtid känns det dock väldigt lovande att kunna strömma högupplöst video direkt till sin TV utan att behöva krångla med sladdar.

 

Live Zooming låter användaren zooma in direkt på en video som spelas upp. Om du exempelvis är student, som jag, och kollar på en video från en föreläsning, kan du zooma in direkt i videon för att enklare se vad som står på tavlan. Detta är ett oerhört användbart tillskott som jag personligen haft nytta av många gånger. Ikonen längst nere till höger visar därtill var du bildmässigt befinner dig.

 

 


Genom att zooma ut från en bild i galleriet kommer man åt LG's funktion Filmstrip View, som låter användaren bläddra mellan sina bilder i utzoomat läge. Därefter tar man bort bilder man inte vill ha kvar genom att enkelt svepa bilden uppåt. En smart funktion som kan vara användbar efter exempelvis en utlandsresa, då massvis med olika bilder blivit tagna. Men ska man endast bläddra igenom bilderna för att hitta en specifik bild är det i många fall bättre att ta fram den nedre fliken med bilder som introducerades i Jelly Bean, och därigenom bläddra genom sina bilder.

 

     

 

 

En smart extrafunktion som LG implementerat i sitt gränssnitt är Icon Customizer, som gör att man kan byta ut bilderna på ikonerna. Genom att trycka och hålla in ikonen kommer det fram en liten penselikon högst upp; trycker man på den kommer det fram en meny där man kan välja att ange en annan bild till den valda ikonen. Det går även bra att välja bilder från galleriet eller att ta en ny bild direkt med kameran.

 

     
 
 

 

 

Screen Zooming låter användaren zooma in och ut på fler ställen än man vanligtvis kan göra, bland annat i smsappen och galleriet.

 

     
 
      
 

 

Med ”automatisk programstart” kan man låta telefonen automatiskt starta upp apparna e-post, kalender, musik, uppgifter och väder, när man stänger av alarmet på morgonen. Detta är helt klart en användbar funktion som gör att man sparar in lite extra tid på morgonen, men jag skulle dock vilja att det gick att lägga till fler appar på den här listan. Tänk dig att du exempelvis kan välja att Spotify, eller varför inte din favoritwebradio, startar automatiskt när du vaknar och stänger av alarmet. Det finns alltså även här en hel del extra potential som den här funktionen bär på, och förhoppningsvis är det också något som går att utnyttja efter en framtida uppdatering.

 

      

 

 

Funktionen Expandable Notification ger mer information kring aviseringar i ens notification bar. Har du exempelvis fått flera nya sms på en gång så ser du direkt alla sms på en gång. Du kan också, med hjälp av att dra två fingrar neråt, utvidga en avisering så att du snabbt kan läsa ett inkommet mail utan att behöva öppna e-post-appen.

 

     

 

 

Längst upp i statusfältet finns en rad olika funktioner att välja mellan, och ett välkommet tillskott är att man längst till höger kan redigera funktionerna; både byta plats på dem och ta bort de funktioner man inte använder.

 

     
 
 
 
 
Detta var en närmare titt på mjukvaran i Optimus G, och de nya funktionerna som LG's egna gränssnitt för med sig. Fler inlägg om mjukvaran kommer komma upp senare, men har du någon fråga är du varmt välkommen att lämna en kommentar här eller i gästboken uppe till höger!
 
/ A

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback