Kampen om kamerorna

Här kommer lite efterlängtade kamerajämförelser!
 
 
Telefonerna i testet är
  • LG Optimus G
  • Samsung Galaxy S III
  • Apple iPhone 4S
  • Samsung Galaxy S II

 

Klicka på bilderna för att se de i större storlek.

 



LG Optimus G

 




Samsung Galaxy S3

 








LG Optimus G – HDR

 




LG Optimus G

 




Samsung Galaxy S3

 




Apple iPhone 4S

 








LG Optimus G - HDR

 




LG Optimus G

 




Samsung Galaxy S3

 




Apple iPhone 4S

 








LG Optimus G

 




Samsung Galaxy S2

 








LG Optimus G

 




Samsung Galaxy S2

 








LG Optimus G

 




Samsung Galaxy S2

 








LG Optimus G

 








LG Optimus G

 








LG Optimus G – bra belysning utan blixt

 




Samsung Galaxy S2 – bra belysning utan blixt

 








LG Optimus G – dålig belysning med blixt

 




Samsung Galaxy S2 – dålig belysning med blixt

 








LG Optimus G – bra belysning utan blixt

 




Samsung Galaxy S2 – bra belysning utan blixt

 








LG Optimus G – dålig belysning med blixt

 




Samsung Galaxy S2 – dålig belysning med blixt

 



 

Om man öppnar upp de två bilderna där de tre telefonerna går att jämföra sida vid sida, får man ganska fascinerande perspektiv på de olika kamerorna.

 

Det är intressant att se hur de olika kamerorna drar åt olika färger. Optimus G drar åt grönt, Galaxy S3 drar åt ljusgrått och iPhone 4S drar åt mörkblått.

 

Jämför man de vanliga bilderna från Optimus G med HDR-versionerna av samma bilder, är HDR-bilderna ljusare där de vanliga är mörkare, och vice versa, vilket ger en mer enhetlig ljusstyrka på hela bilden.

 

Jämför man S3an och Optimus G ser det ut som att S3ans bilder har en tunn transparent vit hinna framför bilden i jämförelse. S3an ger dock lite mer naturliga färger än Optimus G. iPhone 4S i sin tur är betydligt mörkare och blåare, vilket gör att mer detaljer går att urskilja på de båda Androidtelefonerna, där 4S'ens färger istället flyter ihop för att de blir för mörka. S3ans bilder är marginellt skarpare än de båda andra två.

 

Jämför man Optimus G och Galaxy S2 ser vi att båda de båda kamerorna har nästan identiska färgbilder. Tyvärr har S2ans bilder lite bättre skärpa. Dessutom ger S2ans blixt mer ljus än den på Optimus G. Klara bevis för att den snart två år gamla Galaxy S2 fortfarande är med i toppstriden vad gäller mobilkameror, vilket är minst sagt imponerande.

 

Trots Optimus G's 13mp-kamera ger både S2ans och S3ans 8mp-kameror aningen bättre skärpa. Optimus G har dock i sin tur aningen bättre skärpa än 4S'en som här får se sig slagen. 4S'en ger dock troligtvis mest realistiska färger, men de tenderar ändå att bli lite för blåa och dessutom för mörka.

 

Sammanfattningsvis har alla fyra mobilerna utan tvekan kompetenta kameror, och vilken man tycker är bäst beror i mångt och mycket på vilken färgbild man personligen föredrar.

 
/ A

Batteritid

Lång batteritid är något som många prioriterar högt när det kommer till att skaffa en ny smartphone. Tiden med gamla små knapptelefoner är för länge sedan över, då batteriet lätt höll flera dagar utan att behöva laddas. Idag ser det annorlunda ut; vi går omkring med små datorer i fickorna, vilket ställer krav på mer kraftfulla batterier som ska kunna driva telefonerna utan att de ska behöva laddas stup i kvarten. Utvecklingen på mobiltelefonfronten har utan tvekan accelererat enormt under de senaste åren, men något som är klart är att batterierna inte riktigt hållit samma takt i utvecklingen som resten av hårdvaran. Att behöva ladda sin smartphone varje natt vid normal användning är något som man helt enkelt får räkna med, men när telefonen inte ens håller en hel dag utan att behöva laddas är det enligt mig illa. Många är missnöjda över att de behöver ladda sina telefoner mer än en gång per dag, och jag kan utan tvekan stämma in där.

 

Så hur är batteritiden på Optimus G? En helt klart relevant och intressant fråga. Innan jag hade telefonen i min ägo kände jag mig lite skeptisk till batteriet, 2100 milli-Ampere-timmar för att driva en högupplöst 4,7" skärm kändes enligt mig själv som lite i klenaste laget. Värt att notera är ju dock att Samsungs Galaxy S III också har ett batteri på 2100mAh med en skärm av nästan samma storlek och nästan identisk upplösning, så LG ligger jämsides med största konkurrenten i den aspekten.

 

Efter de första dagarnas användning av Optimus G var jag lite besviken på batteriet. Jag tyckte det drog ur alldeles för fort och höll inte jämna steg med de övriga toppklassiga komponenterna. Men batteriet har faktiskt blivit ovanligt mycket bättre efter några laddningscykler. Batteriet fungerar ju så, att de behöver laddas några gånger för att nå sin fulla potential, och i fallet med Optimus G är skillnaden i batteritiden enorm efter en och en halv veckas användning jämfört med de första dagarna.

 

 

Bifogar två bilder på batteritiden. Dessa är tagna för någon dag sedan.

 

 

 
 
 
 

 

 

Som man kan se har telefonen varit igång 20 timmar utan laddning, och med en skärmtid på två och en halv timme har jag 18% kvar av batteriet. Detta är enligt mig helt klart godkänt. Jag sätter alltid telefonen på laddning på natten, även om jag vissa dagar har 30-40 % kvar av batteriet, och jag har aldrig behövt ladda min Optimus G en extra gång på dagen. Detta vid normal användning av telefonen, det vill säga internetsurfande, några ringda samtal, smsande, några videoklipp på YouTube. Jag har dock inte ännu hunnit utvärdera hur bra batteriet är vid spelande av grafiktunga spel, så jag återkommer senare angående det.

 

/ A


Följ mig på Twitter!

Följ mig gärna på Twitter! Där skriver jag en Tweet varför gång jag uppdaterar bloggen med ett nytt inlägg!
 
Twitter @ optimusgpilot
 
/ A

GSM / WCDMA / LTE

För att välja mobilnät på Optimus G går man in på Systeminställningar --> Mer... --> Mobilnät --> Nätverksläge. Där finns följande alternativ att välja på:

 

 

 

 

Med andra ord:

 

  • 2G / 3G / 4G auto
  • 2G / 3G auto
  • Endast 3G
  • Endast 2G

 

 

Ett alternativ som tyvärr inte finns, som jag gärna skulle vilja se där, är "WCDMA / LTE auto", alltså endast 3G / 4G. Jag tycker 2G oftast är för segt för att surfa på, och ställer man in "Endast WCDMA" så hittar den nästan alltid 3G-nät där den annars skulle välja ett 2G-nät. Detta beror på att nätverkskortet i telefonen anser sig ha bättre kontakt med 2G-nätet än 3G-nätet och därför prioriterar 2G-nätet högre, även fast det som sagt går utmärkt att surfa på 3G-nätet om man tvingar telefonen till endast WCDMA. Innan Optimus G körde jag nästan alltid på den inställningen (då jag inte hade tillgång till 4G), så det skulle vara väldigt bra med ett "WCDMA / LTE" - alternativ. Ett sådant alternativ skulle dessutom spara in lite batteri, då det drar mer batteri för telefonen att koppla upp och ner på tre olika nät än två, dock är det ju såklart ingen extrem skillnad i batteritid vi talar om.

 

/ A


4G LTE

4G, även kallat LTE, är fjärde generationens mobilkommunikation. Nätet finns än så länge mest utbyggt i storstäderna, men utbyggnad sker konstant. LTE började dyka upp i mobiler i Sverige under 2011. Hittills har det på mobilfronten mest kommit nya 4G-versioner av redan existerande produkter. Många high end-telefoner idag har globalt sett stöd för LTE, men alla länder använder sig inte utav samma frekvensband. Även om de senaste topptelefonerna haft inbyggt stöd för LTE (exempelvis iPhone 5) så har de flesta tyvärr inte stött de frekvensband Sverige använder sig av, vilket gjort att vi inte haft möjlighet att utnyttja 4G här.

 

4G ska möjliggöra nedladdningshastigheter på upp till 100 megabit per sekund, men dessa är förstås teoretiska siffror; de faktiska siffrorna hamnar alltid lite lägre. Mobila nät blir långsiktigt långsammare desto längre tiden går, av den anledningen att fler och fler människor kopplar upp sig till dem. Det innebär att hastigheterna för 4G är snabbare i Sverige idag, när det är relativt nytt, än om några år, då fler människor kopplat upp sig till det, även om skillnaderna såklart inte kommer att vara extrema. LG Optimus G är en av de första riktiga high end-telefonerna med primärstöd för svenskt 4G inbyggt redan från början, och förhoppningsvis är detta början på en trend som även kommer att innefatta kommande topptelefoner.

 

 


Uppmätta hastigheter med appen Bredbandskollen:

 

 

E (Edge):

 

 

 


H (Highspeed – även kallat "Turbo-3G"):

 

 

 


4G - Stockholm:

 

 

 


4G - Uppsala:

 

 

 


Som man kan se kom jag med 4G upp i ca 32,1 Mbit/s i Uppsala medan jag i Stockholm kom upp i ca 11,5 Mbit/s. Detta är ett direkt resultat av ett mer trafikerat 4G-nät i Stockholm än i Uppsala. Dock är det ju såklart så att resultatet kan variera från gång till gång, så jag kommer göra några fler tester med Bredbandskollen för att få lite fler mätvärden.

 

Det är helt fantastiskt med 4G när man surfar; webbsidor laddar på ett kick och man behöver inte längre svära åt hemsidor som laddar alldeles för långsamt. Som sagt så finns 4G på långt ifrån alla ställen just nu, men det byggs hela tiden ut, så att skaffa en mobil med stöd för 4G idag är en stor framtidsförsäkring om man inte byter mobil så ofta.

 

/ A


Videosamples

Spelade in två stycken testfilmer idag för att prova filmkameran på Optimus G; en i 1080p och en i 720p. Gjorde även samma sak med min Galaxy S II för att ha något att jämföra med.
 
Här är resultaten:
(kör i full upplösning och maximera fönstret)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Personligen är jag faktiskt lite besviken på filmkameran på Optimus G, jag tycker inte att den presterar så bra som den borde göra. Fördelen med kameran på Optimus G jämfört med Galaxy S II, är att förstnämnda går att zooma med i 1080p (vilket är ett välkommet tillägg) samt att kameran inte zoomar in automatiskt (jämför 720p och 1080p på S2an, i 1080p är kameran mer inzoomad än i 720p). Men bildkvalitémässigt tycker jag S2an presterar betydligt bättre. Färgernas intensitet på Optimus G är alldeles för hög. S2ans färger ser betydligt mer realistiska ut. Dessutom tycker jag att skärpan är bättre på S2an. För att inte tala om ljudet; höj volymen och jämför ljudet i filmerna. Optimus G-videorna innehåller ett kraftigt buller som inte alls finns där på S2an. Ändå spelade jag in filmerna direkt efter varandra (OG 1080p - S2 1080p - OG 720p - S2 720p) så jag kan försäkra att ljudvolymen vid torget var densamma under alla inspelningar. Jag tycker detta är mycket märkligt. Om det bara är något tillfälligt eller inte återstår att se; återkommer angående detta under veckan med fler videosamples.
 
 
 
Bifogar även några bilder jag tog idag:
 
 
 
 
LG OPTIMUS G
 
 
 
 
 
 
SAMSUNG GALAXY S II
 
 
 
 

 
LG OPTIMUS G
 
 
 
 

 
 
SAMSUNG GALAXY S II
 
 
 
 
På dessa bilder är skärpan på S2an betydligt bättre än på Optimus G. Men två bilder räcker ju såklart inte för att kunna säga om det verkligen är så det är. Exempelvis kan jag ha rört Optimus G'n ytterst lite när jag tog bilderna vilket resulterade i oskärpa, eller så kan det vara så att jag borde ha rengjort linsen bättre.
 
Men jag återkommer som sagt med fler videos och bilder under veckan för att Optimus G'n inte ska få ett orättvist omdöme på grund av risk för orättvisa förhållanden. Stay put!
 
/ A

Första intryck

Det första ordet som slår mig... premium. LG Optimus G både ser premium ut och känns premium. Designen är otroligt läcker i dess slimmade konstruktion. Bland annat glaset på baksidan samt silverranden runt hela telefonen på sidan bidrar kraftigt till en känsla av exklusivitet. Den ligger otroligt bra i handen och känns perfekt i vikten, varken för tung eller för lätt.

 

Jag har alltid försvarat min gamla Samsung Galaxy S II när folk sagt att den är plastig, för jag har själv inte upplevt den som så. Men när jag hållt Optimus G i handen ett tag och sedan plockar upp min S2a igen, så känns den... plastig. Det går inte att komma ifrån det. S2an känns lite som en legobit nu. Optimus G känns extremt lyxig och dyr i jämförelse. Men sen är det ju såklart så att plast har sina fördelar mot glas också. Något jag dock blir lite förvånad över, är att Optimus G inte alls känns så mycket större än S2an som jag trodde att den skulle göra, skärmen är ju trots allt 0,4 tum större, vilket ändå är en del.

 

På den övre vänstra sidan sitter volym upp / ner, på nedersidan sitter microusb-porten, på den övre högra sidan sitter låsknappen, och till vänster på ovansidan sitter 3,5mm-utgången. Från fabriken sitter såklart ett plastskydd på både framsidan och baksidan, men även fyra stycken ovanför silverranden, en på varsin sida, samt fyra stycken till under silverranden. Ett bra sätt att minimera eventuella repor vid transport.

 

Jag vrider och vänder lite på telefonen, och tänker för mig själv... ”var är simkortsplatsen?” Efter en titt i instruktionsboken visar det sig att den sitter på telefonens vänstra sida, då får jag även reda på att en medföljande liten silverpigg, eller någon annan liknande pigg, låser upp simkortshållaren varpå microsimkortet kan sättas i. En ganska fiffig lösning (med facit i hand).

 

Jag sätter igång telefonen, utför de nödvändiga konfigurationerna, och lutar mig sedan tillbaka för att njuta. Den första tanken jag slås av är, vilken skärm! Den har en klarhet och skärpa som inte går att jämföra med någon annan mobilskärm jag sett. Minsta lilla detalj går att urskilja på skärmen, det finns inte minsta tillstymmelse till oskärpa. Jag måste erkänna att jag tidigare var lite orolig över att behöva lämna Super AMOLED Plus-skärmen på min gamla Samsung Galaxy S II, då jag alltid föredragit AMOLED framför andra tillverkares LCD-skärmar, av den anledningen att jag tyckt sistnämnda haft för dåliga färger. Jag inser nu att inte hade behövt oroa mig, True HD IPS Plus-skärmen är ljusår framför de lite äldre LCD-skärmarna.

 

Den andra tanken jag slås av är, vilket flyt! För bara någon vecka sedan fick jag Android 4.1 Jelly Bean till min S2a, och jag upplevde en enorm skillnad i flytet jämfört med 4.0 Ice Cream Sandwich, tack vare Jelly Beans Project Butter. När jag nu har bläddrat runt lite i menyerna, och sedan går tillbaka till min S2a för en stund – så känns den hackig vid bläddrande bland hemskärmarna, i jämförelse. Optimus G fullständigt flyger fram, jag har aldrig tidigare upplevt något liknande flyt på en telefon. Något annat vore ju såklart konstigt, med tanke på de minst sagt imponerande komponenterna som sitter under huven.

 

Fram till 4.0 ICS har jag alltid sneglat lite avundsjukt på iOS-användare i enbart en aspekt, nämligen flytet. Jag har alltid tyckt att en iPhone flytit på mycket bättre, och tyckt att min egen Androidtelefon känts extremt seg och hackig i jämförelse. Nu behöver jag inte längre vara avundsjuk på ett annat operativsystem som jag egentligen inte tycker om; Optimus G med Jelly Bean är en våt dröm för mig, och säkerligen många andra, när det gäller just snabbhet.

 

Jag återkommer såklart inom kort med mer reflektioner från Optimus G. Mina första intryck av telefonen lämnar mig oerhört imponerad.

 

 


 
Skönheten.

 
 
Snygg baksida i glas.
 
 
 
Galaxy S II t.v., Optimus G t.h.
 
 
 
Plastig t.v., ej plastig t.h.
 
 
 
 
 
/ A

LG Optimus G har anlänt!

Hejsan!

 

Ja, denna alla hjärtans dag blev ingen vanlig alla hjärtans dag. Efter en oerhört intressant presskonferens i Stockholm har jag nu slutligen LG Optimus G bredvid mig. Den ligger nu på laddning på bordet, och medan den laddar tänkte jag dela med mig av en liten unboxingvideo som jag spelade in, samt några första bilder av enheten. Återkommer senare med lite första intryck!

 

 

Specifikationer:
 
OS: Android 4.1.2 Jelly Bean
CPU: Qualcomm Snapdragon S4 Pro Quad-Core 1.5Ghz
GPU: Adreno 320
RAM: 2GB
Skärm: 4,7" True HD IPS+
Upplösning: 768x1280 pixlar / 320ppi / 15:9
Internminne: 32GB
Kamera: 13MP (1080p) bak, 1,3MP (720p) fram
Batteri: 2100mAh
Mått: 131,9 x 68,9 x 8,45 mm
Vikt: 145g
4G LTE, NFC

 

 

 

 

 
 
 
 
 
/ A